Wednesday, December 16, 2015

1st time medical check up untuk "mommy preggy"

Che' Wiwek | 12:10 AM | 0Comments |
Pertama kali aku pergi buat medical check-up untuk kehamilan ni pada 20 July 2015, Hari Raya yang keempat.

Act pagi tu aku memang dah nak daftar, tp bila tengok misi semua mem"bz"kn diri, aku terus ajak hubby pergi KKM dulu, nak sahkan aku preggy ke tak, walaupun aku dh guna "UPT" & memang dh terang2 double line.huh!!


Yang ni aku mengaku, aku memang bangang gler.. yang aku pergi ekot cakap adik ipar aku pasai apa. hahaha... Dia mana pernah guna UPT utk check sendiri. Nak beli benda alah tu pun, dia tak tau macam mana rupa. 

"kak, better u pg KKM, mtk surat utk sahkan u mengandung. Lepas tu baru u pg daftar." tu yg dia ckp kt aku sebelum aku nak pg daftar pg tu.

ok continue d story di KKM jam 11am

KKM tu baru jer beroperasi, n aku tak pernah lagi masuk sana. Nak cari tpt utk ambil no pun kita tak tau. Sambil marah2, jumpa jgak tpt tu. haha.. Ylh kan. Jam dh lewat, perut dah berbunyi mtk diisi. Byk hal...

bila dah habis register, kena sukat tinggi, timbang berat, check suhu badan, darah & bla...bla..bla..
baru la boleh jumpa doktor. Nak tggu doktor plak, punya la lama. 1/2 ke 1 jam jgak la masa terbuang, barula no giliran kita appear. Doktor suruh plak kita pg check UPT kt makmal. Nasib kat stu tak perlu tggu. Sekejap jer terus dpt result. 

Alhamdulillah, result yg aku dpt sama & buat UPT sendiri tu tak menipu laa. haha... bengong (dh pg check sendiri, kena check skali lagi. tu pun pasal ekot ckp org)


isi perut dulu, baru pergi register (sempat lagi nak melantak, klinik bukak jam 2, hikhikhik)


Serius la aku cakap 1st time masuk jer memang aku tersangatlah blurr & malulah jgak. Bila masuk jer benda pertama yang saya nampak bukannya orang, tp tray & dalamnya banyak buku color merah.
kenapa tak der tpt ambik no ni???
Masa itulah, kebodohan aku dtg balek.. Tp nasib jugak ada misi kat kaunter. Tak macam pagi td, misi tak der kat dpn kaunter. Aku ni bukannya kategori peramah glerr sgt2.Takut jgak bila yang dtya kang, tak mau jwb balek, kan malu sendiri. Al-maklumla, rambut jer sama hitam. Hati & perangai lain2 kan?? 

Then, aku pergi kat kaunter sambil cakap slow2 kat misi tu. hihi.. (saya nak register) Misi tu tanya dah buat check-up ker belum kat klinik untuk mengesahkan yang aku mengandung, then aku jawab dah n aku pass surat dari KKM kat dia. Pastu, misi tu minta IC aku dan juga husband. Ambil nombor sekali dan misi tu suruh tunggu sehingga dipanggil.

                                        

Timbang berat & check air kencing


Bila dah kena panggil, macam-macam maklumat yang misi tu tanya untuk ditulis dalam buku merah yang aku bakal dapat tu (hai, dah macam pg interview la plak) 

Lepas tu, misi tu mtk air kencing. La aku lupa nak bawak sekali. So, dia bagi aku pnjam botol kecik. Dia siap pesan kat aku, next appointment kena bawak skali air kencing after bangun tdo. huh!! nasib aku la

Bila dah check tu kan, dia org heran nape air kencing aku lain ckit result nya. Dia tya kat aku          "ko baru lepas minum air manis ker?" Aku iyakan aje sambil tersenyum.. :') (aku kan baru lepas melantak nasi ayam dengan hubby td) hahaha Berat aku plak masa tu 52.3 kg jer. Tekanan darah pun ok2 jer. Alhamdulillah
Lepas tu, misi suruh aku masuk satu bilik n baring. Dia check jantung baby. Masa check tu, aku pregnant 7 minggu. So, belum dapat dengar sangat. Itu yg misi bgtau aku.


so, my next appointment 
 * minum air glukosa 17 Aug 2015 jam 9 am
 * scan 20 Aug 2015 jam 8am

next story tggu yer :') ...





No comments:

Post a Comment